Raskenmerken van de Kuvasz

 1. Land van herkomst:
  Hongarije.
  .
 2. Aanleg:
  Gezinshond en bewaker van kudde en erf.
  .
 3. Grootte:
  De schouderhoogte van reuen ligt tussen de 71 en 75 cm. en die van teven tussen de 66 en 70 cm. Reuen wegen 40 tot 52 kilogram, teven zijn iets lichter.
  .
 4. Vacht:
  De vacht is op de kop en de voorkant van de poten korter dan op de rest van het lichaam. De structuur van de vacht is grof en golvend, het onderhaar is zacht. De vacht is altijd effen wit.
  .
 5. Verzorging:
  De Kuvasz heeft een zeer dikke vacht die hem tegen alle weersomstandigheden beschermt. Wanneer deze vacht uitvalt, verliest de hond een grote hoeveelheid haar. Het is daarom raadzaam de Kuvasz grondig te borstelen in de ruiperiode.
  .
 6. Aard:
  Goede waakhond, intelligent, blaft alleen wanneer nodig is, zeer onafhankelijk, moedig, dominant, eerlijk, evenwichtig, hard voor zichzelf, trouw aan zijn gezin.
  De Kuvasz is aanhankelijk, maar niet afhankelijk.
  .
 7. Opvoeding:
  Deze hond heeft een evenwichtige en consequente opvoeding nodig. De Kuvasz is geen hond voor beginners. De eventueel toekomstige eigenaar moet stevig in zijn schoenen staan. Dit betekent echter niet dat u deze hond met harde hand moet opvoeden. In een harmonieuze omgeving, waar ook ruimte is voor eigen initiatief, leert deze hond het beste.
  .
 8. Sociale aanleg:
  De Kuvasz kan vrij dominant zijn ten opzichte van soortgenoten, maar als u hem al jong socialiseert met andere huisdieren, zal de omgang met deze dieren normaal gesproken geen problemen geven. Zijn hoge pijndrempel en stabiele karakter maken van hem een tolerante hond ten opzichte van kinderen, maar vanwege zijn grootte en zijn zelfstandige initiatieven, doet u er beter aan de hond niet aan de zorg van een kind toe te vertrouwen. Het is belangrijk te weten dat de Kuvasz mensen en dieren die tot het gezin behoren, beschermt, wat inhoudt dat hij ook de kinderen uit het eigen gezin beschermt wanneer het spelen met vriendjes wat ruw wordt.
  .
 9. Beweging:
  Omdat de Kuvasz meerdere malen per dag de grenzen van zijn territorium inspecteert, houdt hij zichzelf in goede conditie. Bent u wat kleiner behuisd, dan zult u wat vaker met de hond erop uit moeten trekken omdat de Kuvasz, zowel lichamelijk als geestelijk, ruimte nodig heeft.

Kanda

 

 

 

Lara met pup