Informatie over onze Pups

De opvoeding en gezondheid begint al voor de geboorte. Ik zorg er voor dat de moederhond in een goede conditie verkeert en haar vaccinaties heeft gehad.
Ook het ontwormen is belangrijk. De antistoffen die de moeder maakt geeft zij door aan de pups zodat de pups de eerste aanvallen van ziektes kunnen afslaan.

Mijn eigen honden willen het liefs hun pups krijgen in een zelf gemaakt hol dat tot een meter onder de grond kan doorlopen en waar zij zich net in kan omdraaien.
Maar dit vinden wij niet zo`n goed idee omdat we dan het overzicht over de pups kwijt raken. Wij maken voor haar een werpkist waar wij haar goed in de gaten kunnen houden.

De pups worden na de geboorte meteen gewogen en bekeken of ze helemaal gezond zijn en krijgen dan een gekleurd bandje om. Zo kunnen we ze goed uit elkaar houden. Het wegen doen we de eerste 3 weken elke dag zodat we weten of ze genoeg melk binnen krijgen. Ze moeten natuurlijk wel groeien. Als het niet zo is dan helpen we ze even door ze extra aan te leggen bij de moederhond.

De eerste week houden wij het rustig rond het nest. In de tweede week mag de kraamvisite komen. Als de oogjes open gaan wordt de wereld elke dag een stukje groter en de werpkist al gauw te klein. Elke dag verkennen ze steeds weer een groter stukje van de wereld.
Wat het eten betreft zorg ik er voor dat ze met 4 weken hun moeder niet meer echt nodig hebben. Natuurlijk mogen ze altijd, wanneer ze willen en als moeder het toestaat, nog lekker drinken bij haar.

Het hangt van het weer af wanneer ze naar buiten gaan. Op het erf wordt een ruimte gemaakt waar ze overdag kunnen verblijven als het mooi weer is. Er komen kinderen groot en klein om met ze te spelen of te borstelen. Dit gebeurt elke dag. Als ze 6 weken zijn gaan we een klein stukje met ze rijden in de auto. Om alvast te wennen.

We hopen dat we de nieuwe eigenaren dan al een paar keer hebben ontmoet. Er zijn mensen die elke week komen en zo de snelle ontwikkelingen van de pups goed kunne volgen en zich daardoor goed voorbereiden op de komst van het hondje. Niet iedereen heeft echter die mogelijkheid. Wij vinden het wel zeer belangrijk dat de nieuwe eigenaren op zijn minst 2x komen tijdens de eerste 8 weken.

De pups worden 2 keer ontwormd. In de 7e week krijgen ze hun 1e enting (cocktail) en kijkt de dierenarts ze helemaal na en schrijft zijn bevindingen in het hondenpaspoort. De Raad van Beheer komt tussen de 6 en de 9 weken langs om ze te chippen. Als dit gebeurt is kunnen ze naar hun nieuwe baasjes.
Wij vinden het altijd fijn als de nieuwe baasjes ervoor gezorgd dat zij al een geschikte hondenschool hebben gevonden. Dit is van groot belang voor het socialiseren van de hond, maar ook voor het baasje zelf is het erg belangrijk. Er moet vooral veel tijd geïnvesteerd worden in de opvoedingen socialisatie.

Magasztos pups

Magasztos pups